«ΔΙΟΠΑΝΕΙΑ 2024» 21-22 ΚΑΙ 23 ΙΟΥΝΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΡΚΑΔΙΑ

diopa 970x250

Δανία: Παρακάμπτει ΕΕ και ΜΚΟ και στέλνει τους μετανάστες εκτός Ευρώπης

Δανία: Παρακάμπτει ΕΕ και ΜΚΟ και στέλνει τους μετανάστες εκτός Ευρώπης

Σύμφωνα με το νέο νόμο, οι αιτούντες άσυλο θα πρέπει να το υποβάλουν αυτοπροσώπως στα σύνορα της Δανίας και στη συνέχεια να μεταφέρονται σε κέντρα φιλοξενείας εκτός Ευρώπης κατά τη διάρκεια επεξεργασίας της αίτησής τους. Εάν αυτή εγκριθεί, το άτομο θα λάβει το καθεστώς πρόσφυγα και θα του δοθεί το δικαίωμα να εισέλθει στη Δανία.

Το Κοινοβούλιο έχει υιοθετήσει και άλλους νόμους στο παρελθόν με στόχο να αποτρέψει τους πρόσφυγες-μετανάστες να εισέλθουν στη χώρα. Πριν πέντε χρόνια εγκρίθηκε νόμος που έδινε δικαιοδοσία στις αρμόδιες αρχές να κατάσχουν τα τιμαλφή των αιτούντων άσυλο. Ωστόσο, σπανίως εφαρμόστηκε στην πράξη αλλά προκάλεσε αντιδράσεις.Η Δανία ενδέχεται να ανοίξει το δρόμο και για άλλες ευρωπαϊκές χώρες καθώς μπορεί και αυτές να υιοθετήσουν αυστήρα μέτρα κατά μεταναστών-προσφύγων.

Η απόφαση του Κοινοβουλίου προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ΜΚΟ Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες στην Δανία και της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) που υποστήριξε ότι αντιβαίνει στις αρχές της διεθνούς συνεργασίας για τους πρόσφυγες.

Η Δανία επικρίνεται για την επιλογή της από όσους εκφέρουν την άποψη, ότι διολισθαίνει σε σκληροπυρηνικές αντι-μεταναστευτικές πολιτικές και ότι δεν ενδιαφέρεται για το δράμα των προσφύγων. Επιπλέον, την κατηγορούν ότι επιδιώκει να αποφύγει τις ευθύνες της στο πλαίσιο της μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ, μετατοπίζοντας το βάρος στα άλλα κράτη-μέλη του ευρωπαϊκού οργανισμού.

Όμως η μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ δεν λαμβάνει υπόψη τις δυνατότητες που έχει κάθε κράτος-μέλος. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει σοβαρότατο πρόβλημα με τα κέντρα υποδοχής προσφύγων-μεταναστών.

επιστροφή στην κορυφή

ΕΛΛΑΔΑ

ESTIA TV

Links

ΚΑΝΑΛΙ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ