Αναβαθμίζεται ο μηχανισμός του 112

Αναβαθμίζεται ο μηχανισμός του 112

Ειδικός μηχανισμός πρόληψης θα έχει τη δυνατότητα, μέσω του 112, να απαγορεύει την κυκλοφορία, να αναστέλλει εκδηλώσεις καθώς και την υποχρέωση μετάβασης στην εργασία, να ανακαλεί άδειες, να επιτάσσει μηχανήματα και να κλείνει σχολεία.

Νέες αναβαθμισμένες αρμοδιότητες στον τρόπο λειτουργίας του 112 επιφυλάσσει το νομοσχέδιο του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή το επόμενο διάστημα.

Στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των δομών πολιτικής προστασίας και με στόχο τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου μηχανισμού πρόληψης και διαχείρισης κρίσεων, το υπουργείο θα έχει τη δυνατότητα να λαμβάνει προληπτικά ή έκτακτα μέτρα σε κεντρικό επίπεδο.

Ειδικότερα, ο μηχανισμός θα έχει τη δυνατότητα μέσω του 112, να απαγορεύει την κυκλοφορία, να αναστέλλει εκδηλώσεις καθώς και την υποχρέωση μετάβασης στην εργασία, ενώ θα μπορεί επίσης να ανακαλεί άδειες, να επιτάσσει μηχανήματα και να κλείνει σχολεία.

Την ίδια στιγμή, θεσμοθετούνται πρότυπα, τα οποία θα ακολουθούνται για την αντιμετώπιση κινδύνων, αλλά και ειδικές θέσεις, με τη δημιουργία εθνικού μητρώου διαθέσιμων μηχανημάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο «στόχαστρο» του υπουργείου μπαίνουν οι δήμοι και οι περιφέρειες, προκειμένου να ελέγχεται η τήρηση των υποχρεώσεών τους, ενώ θα προβλέπονται αυστηρές κυρώσεις σε όσους δεν συμμορφώνονται.

Παράλληλα, το υπουργείο θα έχει τη δυνατότητα να αναθέτει σε άλλα υπουργεία και υπηρεσίες την υλοποίηση των έργων, ακόμα και με τη μορφή του κατεπείγοντος προκειμένου να αποφεύγονται οι γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Τέλος, η ΕΜΥ, το Εθνικό Αστεροσκοπείο, ο ΟΑΣΠ και άλλοι φορείς προβλέπεται να υπάγονται στο υπουργείο και να συμμετέχουν σε επιτροπή εκτίμησης κινδύνου που θα συσταθεί και θα ασχολείται με την παρακολούθηση επικίνδυνων φυσικών φαινομένων καθώς και με τη λήψη προληπτικών μέτρων.

 αναδημοσίευση απόhttps://www.kathimerini.gr/society/562699933/anavathmizetai-o-michanismos-toy-112/

επιστροφή στην κορυφή

ΚΑΝΑΛΙ

ESTIA TV

Links

ΕΛΛΑΔΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ