Το Βόρειο Σέλας κατέβηκε στη Βόρεια Ελλάδα

Το Βόρειο Σέλας κατέβηκε στη Βόρεια Ελλάδα

ο φαινόμενο του Βόρειου Σέλας «έντυσε» χθες κόκκινο τον ουρανό σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας δημιουργώντας μαγικές εικόνες.

Το ουράνιο φαινόμενο είναι ορατό στους δύο πόλους αλλά είναι εξαιρετικά σπάνιο για περιοχές τα νοτιότερα γεωγραφικά πλάτη. Το φαινόμενο έγινε ορατό σε χώρες των Βαλκανίων, ενώ στην Ελλάδα κατέβηκε μέχρι τις Σέρρες.

Η αιτία ήταν μία εξαιρετικά ισχυρή ηλιακή έκλαμψη η οποία είχε σαν αποτέλεσμα να σημειωθεί μία ιδιαίτερα ισχυρή γεωμαγνητική καταιγίδα που βρίσκεται σε εξέλιξη πάνω από το Βόρειο Ημισφαίριο, όπως ανέφερε σε ανάρτησή του και ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς.

Κι έτσι αποκαλύφθηκε το φαινόμενο στην κόκκινη εκδοχή του. Γιατί όμως κόκκινο, δεδομένου ότι το Σέλας έχει συνδεθεί με το έντονο πράσινο χρώμα; Το κόκκινο χρώμα του Βορείου Σέλαος οφείλεται ύστερα από συγκρούσεις σωματιδίων μικρότερης ενέργειας με άτομα οξυγόνου σε μεγάλα υψόμετρα (240 χιλιόμετρα), ύστερα από έντονη ηλιακή δραστηριότητα που προκαλεί μία τεράστια εκτόξευση ηλιακού πλάσματος από την επιφάνεια του Ήλιου η οποία κατευθύνεται προς την Γη, εξηγεί το Forecast Weather Greece.

Όταν το χρώμα του Βορείου Σέλαος είναι πράσινο, οφείλεται στην σύγκρουση σωματιδίων μεγαλύτερης ενέργειας με άτομα οξυγόνου σε χαμηλότερα υψόμετρα, με αποτέλεσμα να παράγονται φωτόνια τα οποία εκπέμπουν πράσινο χρώμα, συμπληρώνει.

Αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο κ. Κολυδάς, το φαινομένο έχει παρατηρηθεί ξανά στην Ελλάδα. Τελευταία φορά πιθανολογείται ότι ήταν το 2010 στην Αλεξανδρούπολη, όμως η περίπτωση αυτή δεν είναι επαρκώς αιτιολογημένη. Είχε εμφανιστεί επίσης στην Αθήνα, το 2003.

αναδημοσίευση απόhttps://www.naftemporiki.gr/society/1533247/to-voreio-selas-katevike-sti-voreia-ellada/

επιστροφή στην κορυφή

ΚΑΝΑΛΙ

ESTIA TV

Links

ΕΛΛΑΔΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ