Δευτέρα, 17 Ιουλίου 2017 20:58

Έλληνες εφοπλιστές πιστεύουν ότι ο Πειραιάς μπορεί να ανταγωνιστεί με ασιατικούς συνεταιρισμούς

Written by
Rate this item
(0 votes)

Η Ελλάδα και το λιμάνι του Πειραιά θεωρούνται μελλοντικοί ανταγωνιστές των επιθετικών ναυτικών κόμβων της Ασίας την επόμενη δεκαετία, αποκάλυψε μια μελέτη που μετρά τις απόψεις και τις προβλέψεις των 779 ελληνικών ναυτικών στελεχών.Τα πρωταρχικά συμπεράσματα της μελέτης, που διεξήχθη από την ΕΕ σε συνεργασία με τον καθηγητή του πανεπιστημίου Αιγαίου Θάνου Πάλλη, αναλύουν επίσης την υγρή κατάσταση που επικρατεί σήμερα στον κλάδο της ναυτιλίας, καθώς και στην παγκόσμια οικονομία.
Συγκεκριμένα, ερωτηθέντες ποιοι ναυτικοί κόμβοι ή "clusters" σήμερα προσφέρουν το πιο ελκυστικό και ολοκληρωμένο πλαίσιο για να λειτουργούν μια ναυτιλιακή εταιρεία διαχείρισης, περισσότεροι από το μισό (58%) των ερωτηθέντων επέλεξαν τον Πειραιά, το μεγαλύτερο λιμάνι της Ελλάδας. Η δεύτερη επιλογή ήταν η Σιγκαπούρη (53%), ακολουθούμενη από το Ντουμπάι (29%) και το Λονδίνο (24%). Οι τρεις προαναφερθείσες μητροπόλεις, στην πραγματικότητα, αναφέρθηκαν ως οι μεγαλύτεροι ανταγωνιστές του Πειραιά.

Αντίθετα, λαμβάνοντας υπόψη την ισορροπία των πλεονεκτημάτων και μειονεκτημάτων που προσφέρει ο Πειραιάς, τη συνεχιζόμενη μετατόπιση προς την οικονομική δραστηριότητα στις αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ασίας και την ανάπτυξη εναλλακτικών θαλάσσιων συμπλεγμάτων, 56% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι θα εξετάσουν το ενδεχόμενο μεταφοράς των δραστηριοτήτων τους εκτός Ελλάδας. Το 36% δήλωσε ότι δεν θα εξετάσει τέτοια προοπτική.

Η κορυφαία επιλογή για τοποθεσία εκτός Ελλάδας και Πειραιά είναι η Σιγκαπούρη, η οποία διαλέχθηκε από το 52% των ερωτηθέντων στη μελέτη, ακολουθούμενη από το «παραδοσιακό» ελληνικό ναυτιλιακό κέντρο του Λονδίνου, το 48%.

Το φορολογικό καθεστώς (84%) και το κανονιστικό πλαίσιο (64%) είναι και πάλι οι κύριοι λόγοι για τους οποίους η διοίκηση μιας εταιρείας μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο μετακίνησης επιχειρήσεων στο εξωτερικό. Η γεωγραφική θέση και η πρόσβαση στη χρηματοδότηση αποτελούν τους άλλους κύριους λόγους που αναφέρονται.

Ακριβώς το 97% όσων απάντησαν στις ερωτήσεις της μελέτης δήλωσαν ότι πραγματοποιούν τουλάχιστον μερικές ναυτιλιακές επιχειρήσεις και διαχείριση πλοίων από την Ελλάδα. Tο 56% λένε ότι εκτελούν όλες τις επιχειρήσεις από τη χώρα. Επιπρόσθετα, το 79% των ερωτηθέντων συμφωνούν πλήρως με την άποψη ότι η Ελλάδα προσφέρει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα για έναν πλοιοκτήτη ή σχετική ναυτιλιακή εταιρεία, ναυλωτή κλπ. Αυτή η απάντηση συγκρούεται με την επικρατούσα άποψη των περισσότερων ερωτηθέντων σχετικά με τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της διατήρησης των πλοίων τους στο Ελληνικό μητρώο.

Τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα που αναφέρθηκαν όσον αφορά τη διατήρηση των δραστηριοτήτων στην Ελλάδα είναι οι ανθρώπινοι πόροι, και ειδικότερα οι μηχανικοί πλοίων, ανεξάρτητα από το αν έχουν τοποθετηθεί στο σκάφος ή χερσαία.


Όσον αφορά τον Πειραιά συγκεκριμένα, το μεγαλύτερο  εμπορικό λιμάνι της Ελλάδας κατέλαβε την όγδοη θέση στην Ευρώπη το 2015 και μεταξύ των 50 κορυφαίων λιμανιών παγκοσμίως για το ίδιο έτος από την άποψη της κυκλοφορίας εμπορευματοκιβωτίων (45ο).

Ο Πειραιάς ήταν ο όγδοος πιο δημοφιλής λιμένας της Μεσογείου για κρουαζιερόπλοια το 2015, έναν χρόνο που ξεχάστηκε καλύτερα από την άποψη των εγχώριων οικονομικών εξελίξεων.

Από τον Αύγουστο του 2016, η ναυτιλιακή γίγαντια Cosco της Σαγκάης ανέλαβε τη διοίκηση του Λιμενικού Φορέα Πειραιώς, αφού αγόρασε πλειοψηφικό μερίδιο που αναμένεται να φτάσει το 66%. Η κινεζική πολυεθνική που ελέγχεται από το κράτος κέρδισε την παραχώρηση του λιμανιού σε διεθνή διαγωνισμό, υποβάλλοντας την υψηλότερη προσφορά.

 

Δεδομένα από http://www.naftemporiki.gr/
Φώτο από Google
Read 731 times Last modified on Δευτέρα, 17 Ιουλίου 2017 21:28
chris

Chris Papadopoulos Produser | IT Manager
Technical Support Team
email support@estia.tv
mobile +30 210 38 40 676
office +30 210 38 40 676
fax +30 210 38 40 676


Estia Tv Dodonis 36 - Athens Based, Athens, Greece

Facebook Twitter Google+ YouTube Instagram

For any Technical reason contact us at Support Team

 

Login to post comments