Η αποτελεσματικότητα του Σουηδικού μοντέλου «ελευθερίας», σε σχέση με το Ελληνικό μοντέλο "καθήλωσης".

Η αποτελεσματικότητα του Σουηδικού μοντέλου «ελευθερίας», σε σχέση με το Ελληνικό μοντέλο "καθήλωσης".

Lockdown και της απαγόρευσης κυκλοφορίας

Η χώρα μας μέτρησε ελάχιστους θανάτους απο την αρχή του πρώτου κύμματος, σε βαθμό που το καλοκαίρι ο πρωθυπουργός κάλεσε τους ξένους να έρθουν στην Ελλάδα, καθώς κατείχαμε τον τίτλο...«covid-free» χώρα. 

Τα πράγματα από τότε έχουν αλλάξαει, όμως η συνταγή  παραμένει η ίδια, τα lockdown. 

Έκανε η επιτυχία της χώρας μας στο πρώτο κύμα την κυβέρνηση να πιστέψει πως αυτή είναι και η μοναδική πετυχημένη λύση;Δεν θα μπορούσε να ισχύει κατι τέτοιο, αφού  τα νούμερα δείχνουν μια εντελώς διαφορετική εικόνα.

Σύγκριση τιμών και δεικτών μεταξύ των δυο χωρών

Η Σουηδία είχε μέχρι τις αρχές του Οκτωβρίου 5.918 θανάτους και πλέον έχει 12.326 θανάτους. Δηλαδή 6.408 άτομα έχασαν τη ζωή τους από το δεύτερο κύμα. 

Η Ελλάδα χτυπήθηκε με σφοδρότητα από το δεύτερο κύμα, καθώς μέχρι την 1η Οκτωβρίου μετρούσε 393 θανάτους, ενώ πλέον αυτοί ανέρχονται σε 6.034, δηλαδή κατά τη διάρκεια του δευτέρου κύματος έχασαν τη ζωή τους 5.641 άνθρωποι. 

Και όλα αυτά σε μια χώρα που βρίσκεται σε lockdown από τον Οκτώβριο..

 Αντίθετα η Σουηδία έχει ακολουθήσει από την αρχή της πανδημίας ένα πιο ελεύθερο τρόπο αντιμετώπισης της, που, παρα τις αρνητικές κριτικές που δέχτηκε για τον αριθμό των θανάτων κατα το  πρώτο κύμα, πλέον δεν εντοπίζεται καμία διαφορά στις τιμές θανάτων από την Ελλάδα που ακολουθεί ένα από τα πιο αυστηρά lockdown στον κόσμο. 

Να τονίσουμε πως στην Σουηδία υπάρχει σύσταση εδώ και λίγους μήνες για χρήση μάσκας σε ΜΜΜ και σε δημόσιους χώρους που υπάρχει συνωστισμός, αλλα κατά τ' άλλα η σκανδιναβική χώρα αντιμετωπίζει την πανδημία χωρίς απαγορεύσεις, χωρίς κλειστά μαγαζιά, χωρίς πρόστιμα..

 

Οι ευάλωτες ομάδες

Είναι γνωστό πως ο κορωνοϊός «θερίζει» ένα συγκεκριμένο ποσοστό πληθυσμού, με τον καθηγητή του Στάνφορντ, Ιωάννη Ιωαννίδη, να τονίζει πως υπάρχουν κατηγορίες ατόμων που έχουν 7.000 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από τον κορωνοϊό, απ' ότι ένας νέος και υγιής άνθρωπος. 

Σύμφωνα με τον καθηγητή, στην Ελλάδα, οι ευάλωτο στον ιό (ηλικιωμένοι, με χρόνια προβλήματα υγείας κτλ) είναι περίπου 1 εκατ. άνθρωποι.

Τα υπόλοιπα 8 περίπου εκατ. του πληθυσμού επί της ουσίας δεν έχουν υψηλό κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους από τον κορωνοϊό. Παρόλα αυτά η χώρα μας παίρνει οριζόντια μέτρα,με τα οποία «προστατεύει» αυτούς που ουσιαστικά δεν χρειάζονται προστασία. Αντίθετα συνωστίζει σε σπίτια με πιθανούς φορείς του ιού ηλικιωμένους και ευάλωτους που θα έπρεπε να είχαν ιδιαίτερη φροντίδα. 

Εδω θα πρέπει να τονίσουμε οτι η μεγάλη διαφορά της Ελλάδας με τις περισσότερες χώρες είναι η αύξηση νεκρών σε γηροκομεία στο δεύτερο κύμα. Αντίθετα σχεδόν όλες οι άλλες χώρες είχαν πολλούς θανάτους σε γηροκομεία στο πρώτο κύμα και στη συνέχεια αυτοί μειώθηκαν (χαρακτηριστικό παράδειγμα η Ιταλία). 

Όπως αναφέρεται στον παρακάτω πίνακα που δημοσίευσε ο κύριος Ιωαννίδης ένας τρόφιμος γηροκομείου εάν νοσήσει από κορωνοϊό έχει πιθανότητα 25% (!) να χάσει τη ζωή του. Καταλαβαίνει κανείς πως είναι αναγκαίο να παρθούν δηλαδή μέτρα για την προστασία του συγκεκριμένου πληθυσμού.

 

Στον παρακάτω πίνακα βλέπουμε πως "χτύπησε η πανδημία Ελλάδα-Σουηδία

Οι κλιματικές συνθήκες

Δεν χρειάζεται κάποιος να είναι επιστήμονας για να ξέρει ότι Σουηδία και Ελλάδα έχουν τελείως διαφορετικό κλίμα. Ο κορωνοϊός, όπως και οι περισσότερες λοιμώξεις «λατρεύει» το ψυχρό και υγρό κλίμα. 

Ευτυχώς στη χώρα μας το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα υπάρχει ήλιος και ζέστη και έτσι ανέκαθεν όλες τις παρόμοιες λοιμώξεις τις περνούσαμε πιο ήπια από άλλες χώρες. 

Αν παρατηρήσει κάποιος ο Covid-19 έχει «θερίσει» όλες τις βόρειες χώρες σε όλο τον κόσμο, ακόμα και στην αρχή της πανδημία η Ουχάν, που βρίσκεται βόρεια χτυπήθηκε περισσότερο από τις πόλεις της Ασίας που βρίσκονται στο νότιο ημισφαίριο. 

Το ίδιο γίνεται και στην Ευρώπη, με την Αγγλία να είναι μία από τις χώρες που καταγράφουν τους περισσότερους θανάτους, αλλά και στις ΗΠΑ που η Νέα Υόρκη που έχει αρκετά υγρό και ψυχρό κλίμα να βρίσκεται από την αρχή της πανδημίας στο επίκεντρο. 

Άλλωστε και οι «ειδικοί» του υπουργείο Υγείας έχουν υποστηρίξει πως περιμένουμε -εκτός τους εμβολιασμούς- να βελτιωθεί ο καιρός για να αρθούν τα μέτρα. 

Η οικονομία

Την ίδια ώρα η χώρα μας αντιμετωπίζει ένα τεράστιο πρόβλημα και αυτό είναι η οικονομική καταστροφή από τα lockdown, με ενδεικτικά το κόστος του νέου lockdown μπορεί να φτάσει:

  • τα 1,7 δισ. ευρώ έως το τέλος Φεβρουαρίου ή
  • τα 3 δισ. ευρώ αν η διάρκειά του είναι 30 ημέρες.

Υπό τον φόβο πλήρους εκτροχιασμού της ελληνικής οικονομίας, το οικονομικό επιτελείο έχει παρουσιάσει στην επιτροπή των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας τα εξής "σενάρια":

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών, η επιστροφή της χώρας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης θα ξεκινήσει από το δεύτερο μισό του 2021, καθώς το χρονικό διάστημα έως τον Ιούνιο θα «σημαδευτεί» από βαθιά ύφεση.

Ήδη κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021 προβλέπεται ύφεση 11% και μετά την απόφαση για νέο καθολικό lockdown στην Αττική, δεν αποκλείεται ακόμα μεγαλύτερη ύφεση έως το τέλος Ιουνίου. Το έλλειμμα του 2020 διαμορφώθηκε στα 18,2 δισ. ευρώ, ενώ με βάση το… ιστορικό του πρώτου lockdown φαίνεται ότι θα κοστίσει πολλά δισεκατομμύρια ευρώ στα κρατικά ταμεία.

Το βασικό σενάριο προβλέπει έλλειμμα 6,9 δισ. ευρώ, το οποίο μπορεί να φτάσει ή να ξεπεράσει τα 8-10 δισ. ευρώ, με τον συνολικό λογαριασμό της πανδημίας να εκτοξεύει τα ελλείμματα κοντά στα 30 δισ. ευρώ, ποσά δυσθεώρητα για την οικονομία της Ελλάδας, που θυμίζουν την εποχή της οικονομίας κρίσης με τα Μνημόνια και την έλευση του ΔΝΤ στη χώρα μας.

Αντίθετα η Σουηδία ναι μεν είχε ύφεση, όπως και όλες οι χώρες, λόγω του κορωνοϊού, όμως αυτή ήταν ήπια και ήδη η οικονομία της έχει ξεκινήσει να ανακάμπτει.

Η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα αν δεν ακολουθήσουμε άμεσα άλλη στρατηγική θα είναι καταστροφική και όπως έχουν πει αρκετοί επιστήμονες θα οδηγήσει σε υπερπολλαπλάσιους θανάτους, λόγω φτώχιας,εξαθλίωσης και ψυχολογικής κατάρρευσης.

Τελευταία τροποποίηση στιςΠαρασκευή, 12 Φεβρουαρίου 2021 14:21
επιστροφή στην κορυφή

ΚΑΝΑΛΙ

ESTIA TV

Links

ΕΛΛΑΔΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ