«ΔΙΟΠΑΝΕΙΑ 2024» 21-22 ΚΑΙ 23 ΙΟΥΝΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΡΚΑΔΙΑ

diopa 970x250

Γλυπτά Παρθενώνα: Η απάντηση του Μουσείου της Ακρόπολης στο Βρετανικό Μουσείο για "συμφωνία διαμοιρασμού"

Γλυπτά Παρθενώνα: Η απάντηση του Μουσείου της Ακρόπολης στο Βρετανικό Μουσείο για "συμφωνία διαμοιρασμού"

Για πρώτη φορά στην ιστορία διεκδίκησης των Γλυπτών του Παρθενώνα η βρετανική πλευρά έκανε λόγο για δυνατότητα συμφωνίας, ωστόσο πρόκειται για συμφωνία διαμοιρασμού.

Ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου δήλωσε την Τετάρτη πως Αθήνα και Λονδίνο θα μπορούσαν να μοιραστούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα χωρίς προαπαιτούμενα, με την Αθήνα να επιμένει εδώ και χρόνια στην επανένωση του μνημείου.

«Πιστεύω ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία όπου μπορούμε να πούμε την ιστορία στην Αθήνα και στο Λονδίνο. Αν προσεγγίσουμε το ζήτημα χωρίς προαπαιτούμενα, χωρίς πολλές κόκκινες γραμμές και καθίσουμε κάτω να συζητήσουμε ως λογικοί άνθρωποι μπορούμε να κανονίσουμε κάτι που θα αξιοποιεί στο έπακρο τα μάρμαρα του Παρθενώνα», δήλωσε ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν.

Από την πλευρά του, ωστόσο, ο πρόεδρος του Μουσείου της Ακρόπολης εξέφρασε δυσπιστία και χαρακτήρισε τις δηλώσεις ελιγμό για να σταματήσει ο θόρυβος.

Πιο συγκεκριμένα, ο Δημήτρης Παντερμαλής τόνισε:

Το αίτημα αυτό είναι ένας ελιγμός για να σταματήσει αυτός ο θόρυβος γύρω από τα γλυπτά χωρίς να είναι πραγματική λύση. Δεν είναι λύση να σου δανείσει κάποιος κάτι που εσύ θεωρείς ότι δεν είναι ιδιοκτησία του.

Σημειώνεται πως η επί χρόνια πάγια θέση του Βρετανικού Μουσείου απέρριπτε κάθε απόπειρα συζήτησης με την Ελλάδα για τον επαναπατρισμό των γλυπτών, με την απρόσμενη δήλωση του προέδρου του Βρετανικού Μουσείου να δίνει τώρα μια μικρή ελπίδα.

επιστροφή στην κορυφή

ΕΛΛΑΔΑ

ESTIA TV

Links

ΚΑΝΑΛΙ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ