«ΔΙΟΠΑΝΕΙΑ 2024» 21-22 ΚΑΙ 23 ΙΟΥΝΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΡΚΑΔΙΑ

diopa 970x250

Τένεδος: Η Άγκυρα επιδιώκει ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας

Τένεδος: Η Άγκυρα επιδιώκει ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας

Σε μία ξεκάθαρη απόπειρα να πιέσει για την αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών, η Αγκυρα απειλεί με ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας της στην Τένεδο. Σύμφωνα με το τουρκικό Independent, το υπουργείο Άμυνας της χώρας επιδιώκει να εκμεταλλευτεί στρατιωτικά τον λόφο Γκιόζτεπε που βρίσκεται στο νησί του Αιγαίου.

Σε ένα άρθρο με τίτλο «Δεν καταλαγιάζουν οι άνεμοι της έντασης στο Αιγαίο – Το υπουργείο Εθνικής Αμυνας θέλει την πλαγιά Γκιόζτεπε στην Τένεδο», η δημοσιογράφος Μελίκε Καπάν ισχυρίζεται πως «ο αγώνας για την εξουσία μεταξύ των δύο γειτόνων στο Αιγαίο Πέλαγος γίνεται όλο και πιο έντονος κάθε μέρα που περνά. Ενώ η πιθανότητα κήρυξης των 12 μιλίων της Ελλάδας κάνουν την Τουρκία νευρική, το να βλέπει την τουρκική σημαία στα νότια εξοργίζει την Ελλάδα. Λόγω παραβιάσεων, προειδοποιήσεων και τσακωμών, τα νερά στο Αιγαίο δεν ησυχάζουν».

Σύμφωνα με τη συντάκτρια, οι ιστορικές διαμάχες από τη Θράκη μέχρι το Αιγαίο των δύο αιώνιων εχθρών και φίλων δεν τελειώνουν ποτέ. «Πρόσφατα οι συχνές επισκέψεις από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας στην Ιμβρο και την Τένεδο τράβηξαν την προσοχή. Από την άλλη, γνωστοποιήθηκε πως το υπουργείο επιθυμεί την απόκτηση περιοχής που αποτελεί βοσκότοπο, γνωστό ως πλαγιά Γκιόζτεπε, που είναι ο πιο ψηλός λόφος του νησιού».

Ο Ρετζέπ Γιαλτσίν του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), δήλωσε πως το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει ήδη υποβάλει τη σχετική αίτηση στην αρμόδια τοπική διεύθυνση Γεωργίας, προκειμένου η περιοχή αυτή να πάψει να αποτελεί βοσκότοπο και να αναδασωθεί. Ερωτηθείς για τις προθέσεις της Αγκυρας ο Γιαλτσίν απάντησε πως «πιθανώς για να επεκτείνει τη στρατιωτική μονάδα».

Ο πρώην πρέσβης Τουγκάι Ουλουτσεβίκ, σημείωσε πολύ βολικά πως «εάν υπάρχει τέτοια “οχυρωματική” δραστηριότητα στην Ίμβρο, ο λόγος είναι η ελληνική στρατιωτική ενίσχυση στα αφοπλισμένα νησιά».

επιστροφή στην κορυφή

ΕΛΛΑΔΑ

ESTIA TV

Links

ΚΑΝΑΛΙ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ