«ΔΙΟΠΑΝΕΙΑ 2024» 21-22 ΚΑΙ 23 ΙΟΥΝΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΡΚΑΔΙΑ

diopa 970x250

Σικελία: Aνακαλύφθηκε μνημειακό κτήριο της αρχαίας Αγοράς

Σικελία: Aνακαλύφθηκε μνημειακό κτήριο της αρχαίας Αγοράς

Οι αρχαιολογικές ανασκαφές στο Αρχαιολογικό Πάρκο της Σεγέστας, στην επαρχία Τράπανι της Σικελίας, οδήγησαν στην ανακάλυψη ενός νέου μνημειακού κτηρίου, κοντά στην στοά που κάποτε βρισκόταν στο τέλος της αρχαίας Αγοράς. Σε αυτό βρέθηκε η βάση ενός αρχαίου αγάλματος που έφερε χαραγμένα το όνομα και τα έργα ενός ατόμου που υποστήριξε οικονομικά και επέβλεπε την κατασκευή δημόσιων κτηρίων στην πόλη.

Η αρχαιολογική ομάδα διερεύνησε την Αγορά της Σεγέστας με τα δημόσια κτήριά της από τις αρχές Μαΐου. Η ανασκαφή τελείωσε την περασμένη Παρασκευή.

Η πλατεία της Σεγέστας είναι χτισμένη σε τρία επικλινή επίπεδα, από τον 2ο αιώνα π.Χ., σύμφωνα με τα αστικά και μνημειώδη μοντέλα που ήταν ευρέως διαδεδομένα στις πόλεις και τα ιερά της Μεσογείου, από τη Μικρά Ασία έως τις περιοχές του Αιγαίου και των Ιταλών.

Το ανώτερο μέρος της στοάς είχε θέα στην πλατεία, μπροστά σε ένα μνημειώδες κτίριο, με πρόσοψη χαμηλότερου επιπέδου που έβλεπε στο δρόμο. Εδώ υπήρχε μια μεγάλη θύρα, με αίθουσες που είχαν σημαντική δημόσια λειτουργία: χάρη στις νέες ανακαλύψεις, γνωρίζουμε ότι όσοι έμπαιναν μέσα σε αυτές μπορούσαν να διαβάσουν σε μια βάση, διατηρημένη στην αρχική της θέση, το όνομα και τα έργα μιας εξέχουσας προσωπικότητας της Σεγέστας. Ήταν ένας από αυτούς που μεταξύ του 2ου και του 1ου αιώνα π.Χ. υποστήριξε οικονομικά και φρόντισε για την κατασκευή μνημειωδών δημόσιων οικοδομικών έργων: ο Διόδωρος, γιος του Τίττελου.

επιστροφή στην κορυφή

ΕΛΛΑΔΑ

ESTIA TV

Links

ΚΑΝΑΛΙ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ