chris

chris

Εντοπίστηκε σημαντικός μακεδονικός τάφος πλούσιου κατοίκου στις Αιγές

Στο πλαίσιο εργασιών για την κατασκευή αποχετευτικού δικτύου στις Αιγές, ήρθε στο φως ένα εντυπωσιακό αρχαιολογικό εύρημα: ένας μακεδονικός τάφος, ο οποίος χρονολογείται στον 4ο αιώνα π.Χ. Ο τάφος φιλοξενούσε τα λείψανα ενός εύπορου κατοίκου των Αιγών και της συζύγου του, προσφέροντας πολύτιμες πληροφορίες για την καθημερινή ζωή και τις ταφικές συνήθειες της μακεδονικής αριστοκρατίας.

Αυτό, καθώς και άλλα σημαντικά ευρήματα που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη την περασμένη χρονιά στο άστυ και στη νεκρόπολη των Αιγών στη διάρκεια των σωστικών ανασκαφών, παρουσίασε η επίτιμη Έφορος Αρχαιοτήτων Αγγελική Κοτταρίδη, στην 36η ετήσια Αρχαιολογική Συνάντηση για «το Αρχαιολογικό Έργο στη Μακεδονία και τη Θράκη το 2023», που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.

Πρόκειται για έναν τάφο που εντοπίστηκε σε περιοχή με τύμβους, στη βορειοδυτική γωνία της νεκρόπολης, τον οποίο «συνάντησε» το …αποχετευτικό αυλάκι. «Φυσικά δεν τον χάλασε, σταμάτησε αμέσως η ανασκαφή και τον σκάψαμε. Έγινε αμέσως μία επιχείρηση να συντηρήσουμε την πρόσοψη, γιατί είχε κονιάματα και μετά τον ανοίξαμε, όχι πολύ, τόσο όσο για να μπορούμε να μπούμε», περιέγραψε η κ. Κοτταρίδη.

Η πρόσοψη του τάφου ήταν απλή, χωρίς πόρτα, με θυραίο άνοιγμα που κλείνει με πέτρες. Στο σημείο μάλιστα βρέθηκε πολύτιμη ταφική πυρά που έδωσε πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία στους αρχαιολόγους.

Αμέσως μετά η κ. Κοτταρίδη παρουσίασε φωτογραφίες του εσωτερικού του τάφου, οι καθαρές διαστάσεις του οποίου είναι 3,70 x 2,70 μέτρα. Εντυπωσίασε η εικόνα της χρυσής κορδέλας με τους μεγάλους φιόγκους, που είναι ζωγραφισμένη περιμετρικά του τάφου.

«Αυτός είναι ένας σημαντικός τάφος, διότι ο άντρας που τάφηκε εδώ, ο βασικός νεκρός, είχε ασπίδα ενισχυμένη με σιδερένια μέρη, ενώ και τα όπλα που σώθηκαν τμηματικά, δείχνουν ότι έγιναν σε πολύ καλό εργαστήριο, άρα πιθανότατα έχουμε να κάνουμε με κάποιον από τους υπασπιστές», επισήμανε η αρχαιολόγος.

Τα χρωματιστά κονιάματα της πρόσοψης, όπως παρατήρησαν οι αρχαιολόγοι, είναι από δύο φάσεις και αυτό εξηγείται, διότι αργότερα ετάφη και η γυναίκα του εκεί.

Η Αγγελική Κοτταρίδη, μάλιστα, έδειξε στο κοινό φωτογραφίες από τα κοσμήματα που βρέθηκαν στον τάφο και αποδεικνύουν αυτόν τον ισχυρισμό, ενώ αυτό που ξεχωρίζει από τα ευρήματα είναι ένα χρυσό στεφάνι μυρτιάς.

«Πολύ κοντά στον τάφο αυτό, μόλις στα 100 μέτρα, είναι ο τάφος που έσκαψε ο Δημήτρης Παντερμανλής το ’69 και υπάρχουν άλλοι δύο τύμβοι εκεί. Μάλλον είναι συστοιχία πλούσιων τάφων», εκτίμησε η αρχαιολόγος.

Η Αγγελική Κοτταρίδη αναφέρθηκε ακόμα στο μέρος του τείχους που βρέθηκε στο πλαίσιο των ανασκαφών με την ευκαιρία του αποχετευτικού έργου, στον δρόμο που ανεβαίνει προς το ανάκτορο των Αιγών.

Το στοιχείο αυτό είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον, όπως είπε, καθώς δείχνει ακριβώς τα όρια των Αιγών. «Το τείχος έχει φάρδος λίγο παραπάνω από δύο μέτρα, που σημαίνει έξι πόδια μακεδονικά.

Το παλιό τείχος του 5ου αιώνα που χρονολογείται στα χρόνια του Περδίκκα του Β’, έχει φάρδος περίπου ένα μέτρο, δηλαδή τρία πόδια», είπε χαρακτηριστικά, κάνοντας τη σύγκριση με το παλαιότερο εύρημα.

Οι περισσότερες ανασκαφές ωστόσο έγιναν στην «καρδιά» της νεκρόπολης, πολύ κοντά στη Βασιλική Συστάδα των Τημενιδών, όπου βρέθηκε η ταφή ενός πολεμιστή που είχε το κράνος στα πόδια του και κρατούσε με το δεξί του χέρι πάνω στο στήθος ένα σπαθί.

«Έχουμε ακόμα έναν άντρα, ο οποίος δεν έχει κράνος, έχει όμως ένα ωραίο ξίφος το οποίο κρατάει κι αυτός με το δεξί του χέρι, του έχουν πέσει τα δαχτυλίδια και έχουμε και την περόνη που κράταγε τη χλαμύδα», περιέγραψε δείχνοντας τις αντίστοιχες εικόνες, ενώ όπως δήλωσε, όλα αυτά τα αντικείμενα έχουν συντηρηθεί.

 

Αναφέρθηκε ακόμη σε μία σπάνια περίπτωση αρχαϊκού τάφου του 530 π.Χ. που εντοπίστηκε, όπου υπάρχει σκελετός καθώς και μεγάλες σιδερένιες περόνες με μολυβένια κεφάλια.

Κυριακή 7 Απριλίου, Μονοήμερη εκδρομή στο Μαντείο του Μελάμποδος, φρούριο Ελευθερών, και Πλαταιές.

ΚΥΡΙΑΚΗ 7 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΜΟΝΟΗΜΕΡΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΦΡΟΥΡΙΟ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ - ΠΛΑΤΑΙΕΣ ΚΑΙ ΜΑΝΤΕΙΟ ΤΟΥ ΜΕΛΑΜΠΟΔΟΣ.

Αναχώρηση το πρωί και κατεύθυνση πρός τις Πλαταιές και τον ιστορικό τόπο τελέσεως της μεγάλης μάχης το 479 π.Χ. Εδώ θα δούμε και θα αναλύσουμε από κοντά όλη την πορεία της μάχης στο φυσικό πεδίο όπου αυτή εξελίχθηκε και τις πολύ σημαντικές λεπτομέρειες που έκριναν την έκβαση της υπέρ των Ελλήνων.

metalampodo3

Στην συνέχεια συνεχίζουμε πρός τις Ελευθερές της Βοιωτίας όπου και θα θαυμάσουμε από κοντά ένα από τα καλύτερα διασωζόμενα φρούρια της αρχαίας Ελλάδας το φρούριο των Ελευθερών.
Εδώ θα αναλύσουμε διεξοδικά και ολόκληρο το υπόβαθρο της λατρείας του Διονύσου Ελευθερέως,που μετά τον διαμελισμό του Διονύσου Ζαγρέως , η θεά Αθηνά παίρνοντας την καρδιά του , με την συνδρομή του θεού Διός δημιουργεί τον νέο Διόνυσο,στην ουράνια πλέον υππσταση του τον Διόνυσο Ελευθερέα που βοηθάει τις ψυχές των ανθρώπων να απαλλαγούν από την τιτανική τους φύση και να ανέλθουν στις ανώτερες ουράνιες σφαίρες και κατάσταση.

metalampodo3

Αμέσως μετά κατευθυνόμαστε στο περίφημο μαντείο του Μελάμποδος στα αρχαία Αιγόσθενα, όπου και εδώ διασώζονται τα αρχαία τείχη της πόλεως με τους επιβλητικούς πύργους τους .Εδώ ,στον χώρο του αρχαίου μαντείου που διασώζεται μέχρι σήμερα,θα αναλύσουμε όλα τα σχετικά με τον μεγάλο θεουργό Μελάμποδα, τις πρακτικές των θεραπειών που επιτύγχανε , και θα βιώσουμε από κοντά σε ένα μοναδικό δρώμενο, όλη την ενέργεια που ο χώρος εκπέμπει. Στην συνέχεια ελεύθερος χρόνος γιά φαγητό στίς παραδοσιακές ταβέρνες της περιοχής και το απόγευμα αναχώρηση γιά Αθήνα.

ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΚΡΑΤΗΣΕΩΣ ΘΕΣΕΩΝ 210-3840676.

Οι προκλήσεις της φρεγάτας ΥΔΡΑ στην Ερυθρά Θάλασσα

Η φρεγάτα ΥΔΡΑ βρίσκεται πλέον στην Ερυθρά Θάλασσα και πλέον μετρά ώρες μέχρι την ανάληψη δράσης στην περιοχή ευθύνης. Η επίθεση στο ιταλικό αντιτορπιλικό ITS D-554 CAIO DUILIO με drone από τους Χούθι, αποκάλυψε τα νέα συστήματα επίθεσης που χρησιμοποιεί η φιλοϊρανική τρομοκρατική οργάνωση. Πρόκειται για τα Drones “λευκού θορύβου”. Είναι ό, τι πιο εξελιγμένο υπάρχει στα ηλεκτρονικά συστήματα των drone παγκοσμίως. Πρόκειται για ένα φέρον σήμα στη συχνότητα που την καλύπτουν με θόρυβο για να μην παρεμβάλλεται εύκολα.

Παράλληλα, έχουν υιοθετήσει και τεχνολογία μεταβλητής συχνότητας μαζί με τον λευκό θόρυβο. Δηλαδή κάτι σαν το σύστημα tetris που είχε προμηθευτεί η Άμεση Δράση και ήταν αδύνατη η συνακρόαση στις συχνότητές της τότε με τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Αυτό σημαίνει ότι όταν το drone δεχτεί παρεμβολή σε μία συχνότητα, μεταπηδά αυτόματα σε άλλη για να μην μείνει ακυβέρνητο, μέχρι να βρει τον στόχο του.

Γι’ αυτό τον λόγο, όπως έγινε και στην περίπτωση του ιταλικού CAIO DUILIO, τα πλοία που συμμετέχουν είτε στην επιχείρηση ASPIDES, είτε στην PROSPERITY GUARDIAN επιλέγουν να καταρρίπτουν αμέσως τα drone που εντοπίζουν, πριν προλάβουν να αλλάξουν συχνότητα.

Σε ό, τι αφορά ειδικότερα το αντι-drone σύστημα που έχει εγκατασταθεί στην ΥΔΡΑ, αυτό μπήκε για την αντιμετώπιση επιθέσεων κορεσμού, οπότε θεωρείται βέβαιο ότι τα περισσότερα θα τα σταματήσει. Σίγουρα, όμως, σε τέτοιου είδους επιθέσεις δεν θα τα σταματήσει όλα.

Εδώ δίνεται μεγάλη σημασία στον διαχωρισμό του εντοπισμού και της παρεμβολής. Έτσι όπως έχουν εξελιχθεί αυτή τη στιγμή τα πράγματα στην Ερυθρά Θάλασσα και την τεχνολογική εξέλιξη των Χούθι – δηλαδή των Ιρανών που τους τα προμηθεύουν – ως τρόπος δράσης έχει επιλεγεί το άμεσο χτύπημα χωρίς να περιμένουν σε δεύτερο χρόνο πώς μπορεί να εξελιχθεί η επίθεση.

Η φρεγάτα ΥΔΡΑ αναμένεται μαζί με τα άλλα 3 πλοία της δύναμης “ΑΣΠΙΔΕΣ” να βρίσκεται στον κόλπο του Άντεν. Την αρμάδα της ευρωπαϊκής επιχείρησης συμπληρώνουν οι Ιταλοί που έχουν και την εν πλω διοίκηση με το αντιτορπιλικό D-554 «Caio Duillio», η γερμανική φρεγάτα F-221 «Hessen» και η γαλλική φρεγάτα D-653 «Languedoc».

Σύμφωνα με τα επιχειρησιακά σχέδια, τα πλοία θα κινούνται με τη μέθοδο της εναλλαγής (rotation). Αυτό σημαίνει ότι 3 θα βρίσκονται εν πλω στον καθορισμένο τομέα ευθύνης από τον κόλπο του Άντεν μέχρι την Ερυθρά και ένα θα βρίσκεται δεμένο. Ανά 1-2 εβδομάδες θα αλλάζει ένα πλοίο.

Αν και η αρχική επιλογή έφερε ως λιμάνι ανεφοδιασμού το Μπαχρέιν, όπου βρίσκεται το στρατηγείο της επιχείρησης Prosperity Guardian, που ηγούνται ΗΠΑ και Μεγάλη Βρετανία και συμμετέχει και η χώρα μας, η Ελλάδα τελικά επέλεξε το Τζιμπουτί, όπου διατηρούν μεγάλη βάση οι Γάλλοι κι έχει ήδη στηθεί εφοδιαστική αλυσίδα (logistic supply) σε συνεργασία με τους Γάλλους.

Ο λόγος που καθυστέρησε η ΥΔΡΑ κατά 2 ημέρες να κατέβει στην περιοχή ήταν γιατί αποφασίστηκε να δέσει στην Σούδα απ’ όπου προχώρησε επί δύο ημέρες σε δοκιμή όλων των οπλικών της συστημάτων, με την χρήση πραγματικών πυρών. Επιχειρησιακά τα πλοία θα έχουν τέτοια διάταξη που θα καλύπτει το ένα το άλλο, θα βρίσκεται δηλαδή εντός εμβέλειας δράσης, ενώ προκρίνεται το σενάριο συνοδείας πλοίων κατά ομάδες κι όχι κατά μόνας, μέχρι τη διώρυγα του Σουέζ.

Στρατιωτικές πηγές – γνώστες της επιχείρησης – επισημαίνουν ότι όλο το κομμάτι της περιοχής ανάπτυξης των πλοίων είναι «κλειδωμένο» από τρία διαφορετικά συστήματα.
Οι προκλήσεις

Η ΥΔΡΑ μεταβαίνει έχοντας 3 σημαντικές προκλήσεις να αντιμετωπίσει, όπως και το Στρατηγείο της Λάρισας.

Η πρώτη είναι η σχέση του χρόνου με το αποτέλεσμα. Αυτό πρακτικά επιβάλλει όλα τα στοιχεία της διοίκησης να είναι σε ταυτόχρονη ανάπτυξη και πλήρη συντονισμό. Βρυξέλλες – Λάρισα – Εν πλω Διοίκηση και Φρεγάτες καλούνται να βρίσκονται σε απευθείας επαφή κι οι αποφάσεις να λαμβάνονται σε χρόνο «μηδέν».

Το δεύτερο είναι τα πρωτόγνωρα οπλικά συστήματα και οι προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν επί μίας πραγματικότητας πολύ διαφορετικής από τις ασκήσεις. Έχουν απέναντί τους οπλισμένες ομάδες, οι οποίες χρησιμοποιούν βλήματα και μη επανδρωμένα σκάφη κόστους 2.000 ευρώ, τα οποία καλούνται να αντιμετωπίσουν με βλήματα αξίας ως 2 εκατ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Δύση έρχεται αντιμέτωπη με μία ανορθόδοξη πραγματικότητα, έχοντας να απέναντί της ένοπλες ομάδες που χρησιμοποιούν αυτοσχέδια οπλικά συστήματα, που μπορούν να προκαλέσουν μεγάλη ζημιά ενώ δεν λειτουργούν με τους γνωστούς κανόνες εμπλοκής αλλά με όρους τρομοκρατίας.

Το τρίτο είναι οι κανόνες εμπλοκής, οι οποίοι είναι προσαρμοσμένοι στο καθεστώς της αυτοάμυνας. Υπάρχει μία πολυστρωματική ομπρέλα αντίδρασης, η οποία περιλαμβάνει ανάλογα με την φύση της απειλής την ενεργοποίηση του anti-drone συστήματος κι εν συνεχεία τα Phalanx μέχρι την εξαπόλυση πυραύλου SM1.

Η αποστολή είναι επικίνδυνη, όμως παρόλα αυτά υπάρχει και το θετικό αποτύπωμα. Αυτό της πολύτιμης εμπειρίας επί του πεδίου που αποκτούν τα πληρώματα, σε πραγματικό επιχειρησιακό επίπεδο με πολλές και πρωτόγνωρες προκλήσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι εδώ και δύο χρόνια οι «αντιαεροπόροι» της Πολεμικής Αεροπορίας έχουν αποκτήσει μεγάλη εμπειρία στην Σαουδική Αραβία, όπου έχει εγκατασταθεί η μία ελληνική πυροβολαρχία Patriot.

Ανά 6 μήνες το προσωπικό εναλλάσσεται, και έχουν αποκτήσει εμπειρία που δεν συγκρίνεται με καμία άλλη άσκηση που έχουν λάβει μέρος.
Η Ελλάδα έχει αυτή τη στιγμή 6 στρατιωτικές επιχειρήσεις εκτός συνόρων στις οποίες συμμετέχει, με 4 φρεγάτες εν πλω

Φ/Γ ΥΔΡΑ (F452) – EUNAVFOR ASPIDES, Ερυθρά Θάλασσα
Φ/Γ ΕΛΛΗ (F450) – EUNAVFOR IRINI, Κεντρική Μεσόγειος
Φ/Γ ΛΗΜΝΟΣ (F451) – Επιχείρηση UNIFIL, Ανατολική Μεσόγειος
Φ/Γ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ (F462) και Υ/Β ΜΑΤΡΩΖΟΣ (S122) – Άσκηση DYNAMIC MANTA-24 του ΝΑΤΟ, Σικελία
1 πυροβολαρχία PATRIOT, Σαουδική Αραβία
Συμμετοχή στην KFOR, Κόσσοβο

Στις τελευταίες θέσεις παγκοσμίως η Ελλάδα για την Δημόσια ασφάλεια

Στην 74η τέταρτη θέση βρίσκεται η Ελλάδα μεταξύ 144 χωρών σε θέματα ασφάλειας πιο κάτω ακόμη και από το Πακιστάν, την Τουρκία ή την Ινδία.

Σύμφωνα με τον σχετικό πίνακα ως αν ασφαλέστερη χώρα είναι το Κατάρ ενώ στην ουρά βρίσκεται η Β Βενεζουέλα.

Σημαντικό ρόλο αν όχι τον κυριότερο στην κατάρρευση του αισθήματος ασφάλειας στην Ελλάδα παίζουν οι αλλοδαποί αφού και σύμφωνα με επίσημα στοιχεία περισσότεροι από το 55% των κρατουμένων στις ελληνικές φυλακές είναι αλλοδαποί. Το ποσοστό είναι τεράστιο εάν σκεφτεί κανείς ότι όλοι οι αλλοδαποί φυλακισμένοι σχετίζονται με βαριά εγκληματικότητα και όχι για οικονομικά για παράδειγμα εγκλήματα όπως είναι πολλοί Έλληνες.

 

Το 1998 οι αλλοδαποί δράστες εγκλημάτων ήταν 6.094. Ο αριθμός τους άρχισε σιγά σιγά να αυξάνεται ως το 2010 όταν και εκτοξεύτηκε στους 27.016. Το 2012 «έπεσε» στους 20.065.

Όπως και να έχει, μιλάμε για υπερτριπλασιασμό των αλλοδαπών εγκληματιών σε 15 χρόνια. Σε ότι αφορά τις εθνικότητες τα πρωτεία κατέχουν σταθερά οι Αλβανοί. Εντύπωση προκαλεί η ραγδαία αύξηση των Πακιστανών που προβαίνουν σε εγκληματικές πράξεις.

Οι αλλοδαποί απόν 57 δράστες εγκλημάτων το 1998, ξεπέρασαν τους 2.000 το 2009, φτάνοντας ως και τους 2.612 το 2010.

Άλλο ενδιαφέρον στοιχείο είναι η σημαντική συμμετοχή των Ιρακινών στην εγκληματικότητα ,με αποκορύφωμα την τριετία 2007-2009 αλλά μόλις πρόσφατα με την επίθεση στην 22χρονη κοπέλα στην Ερμού.

«Σταθερές αξίες» Γεωργιανοί, Βούλγαροι και Ρουμάνοι, οι δύο τελευταίοι κυρίως στην ελαφρά εγκληματικότητα (ληστείες, διαρρήξεις) ενώ οι γεωργιανοί στην βαριά (ανθρωποκτονίες), ενώ ακολουθούν Αλγερινοί, Μαροκινοί, Μπαγκλαντεσιανοί κτλ

Για τη συμμετοχή των αλλοδαπών στη «βαριά εγκληματικότητα» τα μόνα επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. είναι για το πρώτο δεκάμηνο του 2019.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, από τον Ιανουάριο ως το τέλος Οκτωβρίου 2019 συνελήφθησαν για ποινικά αδικήματα 33.729 ημεδαποί και 29.154 αλλοδαποί.

Έγιναν

92 συλλήψεις για βιασμούς (55 αλλοδαποί-37 ημεδαποί),

9.019 συλλήψεις για κλοπές-διαρρήξεις (5.417 ημεδαποί-3.612 αλλοδαποί),

814 συλλήψεις για κλοπές τροχοφόρων (639 ημεδαποί-175 αλλοδαποί),

1.077 συλλήψεις για ληστείες (656 ημεδαποί-421 αλλοδαποί),

137 συλλήψεις για ανθρωποκτονίες (80 ημεδαποί-57 αλλοδαποί),

106 συλλήψεις για εκβίαση (67 ημεδαποί-39 αλλοδαποί),

290 συλλήψεις για απάτη (185 ημεδαποί-105 αλλοδαποί),

13.012 συλλήψεις για ναρκωτικά (8.602 ημεδαποί-4.410 αλλοδαποί)

1.298 συλλήψεις για παραβάσεις τελωνειακού κώδικα (973 αλλοδαποί-325 ημεδαποί).

Γενικότερα βλέπουμε ότι εάν οι αλλοδαποί που δεν βρίσκονταν στη χώρα όπως θα έπρεπε, η εγκληματικότητα θα έπεφτε τουλάχιστον κατά 50 % ίσως και παραπάνω.

Φυσικά όλοι οι φυλακισμένοι βγαίνουν έξω μετά από λίγο διάστημα χωρίς να υπάρχει κανένα μέτρο απέλασης.

Θεσσαλονίκη: Εντοπίστηκε τμήμα βυζαντινού τείχους μετά από εργασίες της ΕΥΑΘ

Κατά τη διάρκεια των εργασιών της Εταιρείας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ), εντοπίστηκε τμήμα βυζαντινού τείχους.

Το κομμάτι του τείχους που ανακαλύφθηκε στην οδό Αρμενοπούλου, αποτελεί συνέχεια του τείχους που βρίσκεται δίπλα στο κτίριο της ΕΥΑΘ, επί της οδού Εγνατίας με Εθνικής Αμύνης.

thes2fg

Τα συνεργεία της ΕΥΑΘ πραγματοποιούν έργα στο σημείο για την αποχέτευση και μετά την ανακάλυψη του τείχους οι εργασίες διεκόπησαν.

Την Τετάρτη (21/1), η ΕΥΑΘ και η Εφορία Αρχαιοτήτων θα συνεδριάσουν για τις κινήσεις που θα πρέπει να γίνουν τις επόμενες μέρες.

 

Σικελία: Αναστηλώθηκε το κολοσσιαίο άγαλμα του Άτλαντα που ήταν θαμμένο για αιώνες σε αρχαία ερείπια

Αναστηλώθηκε το άγαλμα του Άτλαντα, ύψους 8 μέτρων που ήταν θαμμένο για αιώνες ανάμεσα σε αρχαία ερείπια στον Ακράγαντα της Σικελίας.

Ο Ακράγαντας είναι ελληνική πόλη της αρχαιότητας η οποία υπάρχει ακόμη και σήμερα με το όνομα Ακριτζέντο.

Το άγαλμα χρονολογείται από τον πέμπτο αιώνα π.Χ. και βρίσκεται στη διάσημη Κοιλάδα των Ναών σε έναν ναό που θεωρείται ότι ήταν αφιερωμένος στον Δία. Όπως μεταδίδει ο Guardian, το κολοσσιαίο άγαλμα οχτώ μέτρων αναστηλώθηκε και συναρμολογήθηκε κομμάτι-κομμάτι μετά από μία προσπάθεια 20 ετών από τους αρχαιολόγους.

Το άγαλμα ήταν ένα από τα σχεδόν 38 που κοσμούσαν το ναό του Δία, ο οποίος θεωρείται ο μεγαλύτερος δωρικός ναός που χτίστηκε ποτέ, παρά το γεγονός ότι δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.

«Ο Άτλας θα γίνει ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Κοιλάδας των Ναών», δήλωσε ο Φραντσέσκο Πάολο Σκαρπινάτο, αξιολογητής της πολιτιστικής κληρονομιάς, σε κοινή δήλωση με τον κυβερνήτη της Σικελίας, Ρενάτο Σκιφάνι. «Μπορούμε επιτέλους να παρουσιάσουμε αυτό το επιβλητικό έργο στη διεθνή κοινότητα», είπε.

Το άγαλμα ανακατασκευάστηκε παίρνοντας μπλοκ από ψαμμίτη και στοιβάζοντας κάθε κομμάτι σε ράφια που ήταν προσαρτημένα σε μια μεταλλική κατασκευή. Τα αγάλματα στην περιοχή ανακαλύφθηκαν το 1812 από τον Charles R Cockerell, έναν νεαρό Βρετανό αρχιτέκτονα που επισκέφθηκε τον Ακράγαντα για να μελετήσει τα ερείπια της αρχαίας πόλης που ιδρύθηκε περίπου το 582 π.Χ.

Όπως μεταδίδει ο Guardian, ο Cockerell ήταν ένας από τους πρώτους ανθρώπους που συνειδητοποίησαν ότι ένα τεράστιο κομμάτι ψαμμίτη κοντά στον παλιό ναό του Δία δεν αποτελούσε τμήμα του αετώματος του ιερού, αλλά αντίθετα το κεφάλι ενός αγάλματος του Άτλαντα που χρησίμευε ως τελαμών δηλαδή κίονας στήριξης.

Στην ελληνική μυθολογία, ο Άτλας ήταν ένας Τιτάνας ή θεός, ο οποίος αναγκάστηκε να σηκώσει τον ουρανό στους ώμους του αφού νικήθηκε από τον Δία.

Ο Cockerell αναγνώρισε αργότερα και άλλα κομμάτια των αγαλμάτων. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, οι Άτλαντες βρίσκονταν στο εξωτερικό τμήμα του ναού του Δία να στηρίζουν το ναό και να βοηθούν να στηριχθεί ολόκληρο το θριγκό του ιερού, το οποίο δεν ολοκληρώθηκε ποτέ γιατί η πόλη κατακτήθηκε από τους Καρχηδόνιους.

Με την πάροδο του χρόνου ο ναός κατέρρευσε από σεισμούς και τον 18ο αιώνα τα υλικά του τα πήραν οι ντόπιοι για να χτίσουν κτήρια στην πόλη και στο Πόρτο Εμπεδοκλέ.

Το 2004, το πάρκο της Κοιλάδας των Ναών ξεκίνησε μια εκτεταμένη ερευνητική εκστρατεία με επικεφαλής το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Ρώμης και υπό την επίβλεψη του Heinz-Jürgen Beste.

Η μελέτη αυτή, εκτός από την παροχή νέων γνώσεων για το μνημείο, οδήγησε στη σχολαστική καταγραφή 90 ακόμη θραυσμάτων που ανήκουν σε τουλάχιστον οκτώ διαφορετικούς Άτλαντες και στην απόφαση να συναρμολογηθεί ένας νέος Άτλαντας, κομμάτι-κομμάτι, και να τοποθετηθεί όρθιος μπροστά στο Ναό του Δία.

Ο Roberto Sciarratta, ο διευθυντής του πάρκου της Κοιλάδας των Ναών, δήλωσε: «Ο Άτλαντας αυτός είναι ένας από τους σημαντικότερους Άτλαντες της Κοιλάδας των Ναών. Η ιδέα ήταν να επανατοποθετήσουμε έναν από αυτούς τους Άτλαντες μπροστά από το ναό, ώστε να χρησιμεύσει ως φύλακας του οικοδομήματος που είναι αφιερωμένο στον πατέρα των θεών».

Η Κοιλάδα των Ναών είναι πλέον μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco και το μεγαλύτερο αρχαιολογικό πάρκο στον κόσμο, που καλύπτει 1.600 εκτάρια και περιλαμβάνει τα ερείπια επτά ναών, τείχη της πόλης, μια πύλη εισόδου, μια αγορά, ένα ρωμαϊκό φόρουμ, καθώς και νεκροπόλεις και ιερά.

Η Valle dei Templi ή Κοιλάδα των Ναών αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα δείγματα της αρχαίας ελληνικής τέχνης και αρχιτεκτονικής της Magna Graecia ή Μεγάλη Ελλάδα και είναι ένα από τα κύρια αξιοθέατα της Σικελίας. Ο όρος “κοιλάδα” είναι λανθασμένος, καθώς η τοποθεσία βρίσκεται σε μια κορυφογραμμή έξω από την πόλη του Αγκριτζέντο.

Από το 1997, ολόκληρη η περιοχή έχει συμπεριληφθεί στον κατάλογο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Το άγαλμα στέκει πάνω από τα απομεινάρια του ίδιου του ναού – μια πλατιά πέτρινη πλατφόρμα, γεμάτη από γκρεμισμένους κίονες και πέτρινους όγκους. «Οι εργασίες που πραγματοποιήσαμε στον Άτλαντα και στην περιοχή του Ολυμπιείου αποτελούν μέρος της αποστολής μας να προστατεύσουμε και να αναδείξουμε την Κοιλάδα των Ναών», δήλωσε ο Sciarratta.

Η ιστορία της πόλης

Ο Ακράγαντας ιδρύθηκε σε ένα οροπέδιο που βλέπει στη θάλασσα με δύο γειτονικούς ποταμούς και μια κορυφογραμμή που έχει τον ρόλο της φυσικής οχύρωσης. Οι αρχαίοι Έλληνες έποικοι ήρθαν από τη Γέλα (582 π.Χ.- 580 π.Χ.) και έδωσαν στον νέο οικισμό το όνομα “Ἀκράγας” από τον ομώνυμο γειτονικό ποταμό.

Η πόλη εξελίχτηκε ταχύτητα και έγινε από τις κορυφαίες πόλεις της Μεγάλης Ελλάδας. Τον 6ο αιώνα π.Χ. έφτασε στην κορυφή της ακμής του όταν κυβέρνησαν οι τύραννοι Φάλαρις, για 16 χρόνια, και Θήρων ο Ακραγαντίνος, όταν δε ανατράπηκε ο γιος του Θήρωνος Θρασυδαίος του Ακράγαντα ανακηρύχτηκε δημοκρατία. Ο πληθυσμός της πόλης έφτασε εκείνη την εποχή στους 100.000 – 200.000 κατοίκους. Εδώ γεννήθηκε ο Εμπεδοκλής, σημαντικός προσωκρατικός φιλόσοφος.

Η πόλη παρέμεινε ουδέτερη στη σύγκρουση ανάμεσα στην Αρχαία Αθήνα και τις Συρακούσες αλλά τελικά καταστράφηκε από την Καρχηδόνα (406 π.Χ.). Ο Ακράγαντας δεν ανέκτησε ποτέ την περασμένη ισχύ του, πέρασε μονάχα μια περίοδο ακμής όταν κυβέρνησε ο Κορίνθιος στρατηγός Τιμολέων (4ος αιώνας π.Χ.), ο οποίος την επανίδρυσε με αποίκους από την Ελέα.

Ο Φιντίας του Ακράγαντα έγινε τύραννος και ίδρυσε στο ακρωτήριο Εκνόμο μια νέα πόλη που της έδωσε το όνομα “Φιντιάδα” τη σημερινή Λικάτα (282 π.Χ.), ισοπέδωσε τη Γέλα και μετέφερε τους κατοίκους στη νέα πόλη (280 π.Χ.).

Όταν ξέσπασε ο Α΄ Καρχηδονιακός Πόλεμος η πόλη διεκδικήθηκε από τη Ρωμαϊκή Δημοκρατία και την Καρχηδόνα. Οι Ρωμαίοι πολιόρκησαν τον Ακράγαντα (262 π.Χ.) και τον κατέλαβαν αφού νίκησαν μια δύναμη Καρχηδονίων (261 π.Χ.), ύστερα δε πούλησαν ολόκληρο τον πληθυσμό της πόλης ως δούλους.

Οι Καρχηδόνιοι ανακατέλαβαν προσωρινά την πόλη (255 π.Χ.), αλλά στην τελική ειρήνη που υπεγράφη ανάμεσα στις δύο πόλεις ο Ακράγαντας παραχωρήθηκε στη Ρώμη. Ο Ακράγαντας είχε σημαντικές απώλειες όταν ξέσπασε ο Β΄ Καρχηδονιακός Πόλεμος (218 π.Χ. – 201 π.Χ.) αφού τόσο η Ρώμη όσο και η Καρχηδόνα προσπαθούσαν να τον ελέγξουν.

9-10 ΜΑΡΤΙΟΥ: ΔΙΗΜΕΡΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΕ ΔΕΛΦΟΥΣ ,ΧΑΙΡΩΝΕΙΑ ΚΑΙ ΚΩΡΥΚΕΙΟΝ ΑΝΤΡΟΝ

9 -10 ΜΑΡΤΙΟΥ

ΔΙΗΜΕΡΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΕ ΔΕΛΦΟΥΣ ,ΧΑΙΡΩΝΕΙΑ ΚΑΙ ΚΩΡΥΚΕΙΟΝ ΑΝΤΡΟΝ.

Σάββατο 9 Μαρτίου

Αναχώρηση το πρωί από κεντρικό σημείο της Αθήνας. Επιβίβαση στο πούλμαν μας και κατεύθυνση προς την αρχαία Χαιρώνεια. Εκεί θα θαυμάσουμε από κοντά τον φημισμένο Λέοντα της Χαιρώνειας, δίδυμο αδελφό του λέοντος της Αμφίπολης. Στην συνέχεια θα επισκεφθούμε το αρχαιολογικό μουσείο της Χαιρώνειας όπου εκτίθενται πολύ σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα από την ευρύτερη περιοχή. Αμέσως μετά κατευθυνόμαστε μέσα από μια μαγευτική διαδρομή διασχίζοντας το βουνό του Παρνασσού στο περίφημο Κωρύκειο άντρο σε υψόμετρο 1360 μέτρων, λατρευτικό σπήλαιο με κατοίκηση από την νεολιθική περίοδο.

Το Κωρύκειο άντρο ήταν αφιερωμένο στον Πάνα και της Κωρύκειες Νύμφες .Εδώ θα πραγματοποιηθεί δρώμενο σε σχέση με την λατρεία του Πανός και των Νυμφών και εν συνεχεία μυητική προσέγγιση πάνω στην συσχέτιση του σπηλαίου του Πλάτωνος και την βιωματική κατανόηση του βαθύτερου νοήματος του. Στην συνέχεια κατευθυνόμαστε προς του Δελφούς όπου και τακτοποιούμαστε στο ξενοδοχείο μας. Το βράδυ θα ακολουθήσει δείπνο και αμέσως μετά συμπόσιο με ομιλητές τους Ίωνα Πανίδη και Ευάγγελο Μπεξή. Το θέμα θα είναι έκπληξη με κυρίαρχο σημείο του την βιωματική προσέγγιση με τους συμμετέχοντες. Διανυκτέρευση και ξεκούραση.

Κυριακή 10 Μαρτίου

Πρωινό και συζήτηση με ερωτήσεις και απορίες για όσα βιώσαμε την προηγούμενη μέρα. Στην συνέχεια θα προσεγγίσουμε την Κασταλία κρήνη και τον αρχέγονο τόπο λατρείας της θεάς Γαίας. Εδώ θα εξηγήσουμε και θα αναλύσουμε όλη την λειτουργία του αρχέγονου μαντείου και την μεγάλη σημασία του ύδατος της Κασταλίας. Αμέσως μετά θα επισκεφθούμε τον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών με ειδικό ξεναγό που θα ζωντανέψει στα μάτια μας τα μνημεία του μοναδικού αυτού ιερού χώρου. Αφού ολοκληρώσουμε την περιήγηση μας στον αρχαιολογικό χώρο θα επισκεφθούμε το αρχαιολογικό Μουσείο των Δελφών όπου πάλι με την συνοδεία του ξεναγού μας θα ερμηνεύσουμε,

θα αναλύσουμε αλλά και θα δούμε από κοντά τα μοναδικά αρχαιολογικά ευρήματα που βρίσκονται σε αυτό το μουσείο. Τέλος θα επισκεφθούμε την περίφημη θόλο των Δελφών όπου θα ακολουθήσει και ένα μοναδικό βιωματικό δρώμενο και μια αξέχαστη εμπειρία. Στην συνέχεια φαγητό σε ταβέρνα της περιοχής και αμέσως μετά αναχώρηση για Αθήνα.

Τιμή συμμετοχής 120€
Η τιμή περιλαμβάνει: Όλες τις μετακινήσεις δύο ημερών με πολυτελές πούλμαν.
Μια διανυκτέρευση σε ξενοδοχείο των Δελφών.
Πρωινό
Δείπνο
Αναλύσεις και βιωματικά σεμινάρια από τους Ευάγγελο Μπεξή και Ίωνα Πανίδη.
Ειδικό ξεναγό για το μουσείο και τον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών

ΓΙΑ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΚΑΙ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΘΕΣΕΩΝ ΣΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ 210-3840676

ΚΥΡΙΑΚΗ 18 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΜΟΝΟΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΙΣΘΜΙΑ

ΚΥΡΙΑΚΗ 18 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΜΟΝΟΗΜΕΡΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΙΣΘΜΙΑ,
ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΕΓΑΡΩΝ ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ, ΤΙΣ ΚΕΧΡΑΙΕΣ.
isthmia2
 
ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ ΚΑΙ ΘΑ ΑΝΑΛΥΣΟΥΜΕ ΣΤΑ ΔΥΟ ΜΟΥΣΕΙΑ, ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΟΥΜΕ ΕΝΑ ΑΡΧΑΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΙΜΑΝΙ ΜΕ ΤΙΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ, ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΨΗΦΙΔΩΤΑ ΣΤΙΣ ΘΕΡΜΕΣ ΤΩΝ ΙΣΘΜΙΩΝ, ΤΟΝ ΝΑΟ ΤΟΥ ΙΣΘΜΙΟΥ ΠΟΣΕΙΔΩΝΟΣ, ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΗ ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΣΤΑΔΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΥ ΔΙΑΣΩΖΕΤΑΙ, ΤΟΝ ΝΑΟ ΤΟΥ ΜΕΛΙΚΕΡΤΗ-ΠΑΛΑΙΜΟΝΟΣ,ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΙ ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΛΟΥΤΡΑ .
isthmia3
 
ΣΥΝΟΔΕΥΕΙ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΕΙ Ο ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΕΞΗΣ.
ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ 210-3840676.

6/5 στις 19:00 Ομιλία της Φιλόλογου Βιβής Μήτρου

Αυτό το Σάββατο 6 Μαΐου και ώρα 19:00, στην Ελληνική Εστία Επιστημονικών Ερευνών στον Ίππιο Κολωνό Δωδώνης 36 θα πραγματοποιηθεί ομιλία της φιλολόγου και συγγραφέως Βιβής Μήτρου με θέμα ΄΄ Η αναβάθμιση της ψυχής μέσω της φιλοσοφίας και της φιλοσοφικής ετυμολογίας. Η περιαγωγή της ψυχής κατά τους Πλατωνικούς και Νεοπλατωνικούς φιλοσόφους’’

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ.
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 210-3840676

ΨΗΦΙΑΚΟ ΤΕΥΧΟΣ ΙΧΩΡ Νο 168

ΤΟ "ΙΧΩΡ" ΠΕΡΝΑΕΙ ΣΤΗΝ ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΠΟΧΗ.

Μετά από 20 έτη συνεχούς κυκλοφορίας, από τον Σεπτέμβριο του 2000, το "ΙΧΩΡ" περνάει στην νέα ψηφιακή εποχή. Ήταν μια κίνηση επιβεβλημένη αλλά ταυτόχρονα και αναγκαία, από τις συνθήκες και την επελαύνουσα ηλεκτρονική πρόοδο και εξέλιξη ,από την οποία το ΙΧΩΡ δεν θα μπορούσε να μην δώσει το νέο στίγμα του.

Έτσι από το τεύχος 167 θα μπορείτε πλέον από όλον τον κόσμο να γίνετε συνδρομητές του "ΙΧΩΡ", το οποίο θα μπορείτε να βρίσκετε ψηφοποιημένο σε είδικο χώρο στην ιστοσελίδα μας, www.estia.tv. .

Την Τρίτη κυκλοφορεί το νέο τεύχος 168.

Τα οφέλη πολλαπλά και σε πολλά επίπεδα.

Πρωταρχικά το οικονομικό αφού το κόστος συνδρομής μειώνεται στο μισό, από 60ευρώ, μόνο 30ευρώ και ειδικά για τους συνδρομητές του εξωτερικού ακόμα περισσότερο, από 120ευρώ και πάλι στα 30ευρώ. Ακόμα μέσα από την τεχνολογία θα μπορείτε να μεγενθύνετε τα γράμματα σε όποιον βαθμό επιθυμείτε για ευκολότερη ανάγνωση ειδικά κυρίως γιά τις μεγαλύτερες ηλικίες. Η έκδοσις κάθε τεύχους θα είναι πιό γρήγορη τώρα με τελικό αποτέλεσμα περισσότερα τεύχη στην διάθεση σας ετησίως.

Αυτά και άλλα πολλά που θα δείτε στην συνέχεια, εγγυώνται την συνεχή και ανεμπόδιστη στο μέλλον έκδοση του "ΙΧΩΡ" που τόσο πολύ αγαπήσαμε και με τίποτα δεν θα θέλαμε να αναστείλει την έκδοση του. Περιμένουμε τώρα λοιπόν την δική σας υποστήριξη στο μεγάλο έργο που το αγαπημένο περιοδικό όλων μας, έργο που επιτελεί δεκαετίες τώρα και θα συνεχίζει να κάνει, την αφύπνιση των Ελλήνων και Ελληνίδων απανταχού της γης, τώρα ακόμα πιο δυνατά στον νέο ψηφιακό κόσμο που ανατέλλει με το "ΙΧΩΡ" και πάλι φάρο Γνώσης και Αφύπνισης!

Η διαδικασία απόκτησης του ψηφιακού συνδρομητικού  ΙΧΩΡ είναι εύκολη και γρήγορη. Απλά κάνετε την εγγραφή σας ΕΔΩ, ακολουθώντας τις οδηγίες.

Μόλις ολοκληρωθεί η εγγραφή σας, μέσα σε λίγες ώρες θα ενεργοποιηθεί η συνδρομή σας και θα σας αποσταλούν στοιχεία πρόσβασης..

Η διαδικασία εγγραφής χρειάζεται μόνο μια φορά.

Κάθε επόμενο τεύχος θα σας αποστέλεται αυτόματα με την έκδοση του.

 
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

ΚΑΝΑΛΙ

ESTIA TV

Links

ΕΛΛΑΔΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ