Σε αναστολή από σήμερα οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί - Αντιδράσεις και συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα

Σε αναστολή από σήμερα οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί - Αντιδράσεις και συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα

Σήμερα, 1η Σεπτεμβρίου είναι η τελευταία ημέρα που ένας υγειονομικός θα μπορεί να λάβει την πρώτη ή τη μοναδική δόση του εμβολίου κατά της Covid-19 και αυτό αφορά στην εφαρμογή του νόμου για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού των επαγγελματιών υγείας σε δημόσιες, ιδιωτικές και δημοτικές μονάδες - μπορεί κάποιος να εμβολιαστεί και αργότερα.

Διαφορετικά, ο φορέας επιβάλλει το ειδικό διοικητικό μέτρο της αναστολής καθηκόντων για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας.

Το μέτρο της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού κατά της Covid-19 και της αναστολής καθηκόντων έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις εργαζομένων σε δημόσιες δομές υγείας. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) έχει εξαγγείλει συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε όλα τα Νοσοκομεία και όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μιχάλης Γιαννάκος «σε περίπτωση έκδοσης απόφασης αναστολής η ΠΟΕΔΗΝ την επόμενη μέρα προχωρά σε απεργία και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας».

Ο κ. Γιαννάκος υπογράμμισε ότι τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται αυξημένη ροή εμβολιασμών, και ζητά από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να δοθεί μια άτυπη παράταση για όσους έχουν κλείσει ραντεβού εμβολιασμού. Εκτιμά ότι περίπου 2.000 επαγγελματίες υγείας έχουν κλείσει ραντεβού και όπως σημειώνει θα είναι κέρδος για το σύστημα υγείας η παραμονή τους στις θέσεις τους.

Το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο "Ευαγγελισμός", προγραμματίζει συγκέντρωση το πρωί στην πύλη του Νοσοκομείου. «Μπλοκάρουμε την ίδια τη διαδικασία αναστολής καθηκόντων», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Σωματείου. «Λέμε ναι στο μαζικό-καθολικό εμβολιασμό του πληθυσμού και λήψη των απαραίτητων μέτρων για την ενίσχυση του ΕΣΥ. Δεν θα επιτρέψουμε καμιά αναστολή, καμιά απόλυση, καμιά πειθαρχική δίωξη συναδέλφου με πρόσχημα τον υποχρεωτικό εμβολιασμό», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Σε νέα κινητοποίηση με αφορμή το μέτρο της αναστολής εργασίας σε ανεμβολίαστους υγειονομικούς, προχωρά το Σωματείο Εργαζομένων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου.

Από νωρίς το πρωΐ, εργαζόμενοι πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πύλη του νοσοκομείου, αντιδρώντας έτσι στο μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού που εφαρμόζει η κυβέρνηση.

Το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο “Ευαγγελισμός”, προγραμματίζει συγκέντρωση το πρωί στην πύλη του Νοσοκομείου. “Μπλοκάρουμε την ίδια τη διαδικασία αναστολής καθηκόντων”, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Σωματείου. “Λέμε ναι στο μαζικό-καθολικό εμβολιασμό του πληθυσμού και λήψη των απαραίτητων μέτρων για την ενίσχυση του ΕΣΥ. Δεν θα επιτρέψουμε καμιά αναστολή, καμιά απόλυση, καμιά πειθαρχική δίωξη συναδέλφου με πρόσχημα τον υποχρεωτικό εμβολιασμό”, αναφέρεται στην σχετική΄ ανακοίνωση.

Συγκεντρώσεις στις πύλες των νοσηλευτικών ιδρυμάτων της Θεσσαλονίκης, πραγματοποιούν οι υγειονομικοί προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για το μέτρο της αναστολής εργασίας για τους ανεμβολίαστους, το οποίο τίθεται σε εφαρμογή από σήμερα.

Στο Ιπποκράτειο εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν κατά της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, ζητώντας από την κυβέρνηση έστω και τώρα να μην εφαρμοστεί το μέτρο, σύμφωνα με το voria.gr.

Ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων Χρήστος Τσελέπης τονίζει ότι ακόμη και σήμερα δεν γνωρίζουν πόσοι συνάδελφοι δεν εμβολιάστηκαν καθώς, όπως είπε, ακόμη ούτε η διοίκηση δεν γνωρίζει τα ακριβή νούμερα, σύμφωνα όμως με τον ίδιο είναι ένα μικρό ποσοστό της τάξης του 6-7%.

Ο ίδιος τονίζει ότι ακόμη και αυτός ο μικρός αριθμός των έμπειρων εργαζομένων που θα λείψουν είναι σημαντικός για το υποστελεχωμένο νοσοκομείο. Ήδη όπως σημειώνει εδώ και 1,5 χρόνο το νοσοκομείο αντιμετωπίζει προβλήματα στη λειτουργία του, με εργαζόμενους να δουλεύουν χωρίς άδειες και ρεπό.

Σύμφωνα με τον κ. Τσελέπη τα νοσοκομεία θα μείνουν χωρίς το απαιτούμενο προσωπικό καθώς δεν θα μπορέσει να αναπληρωθούν τα κενά με τις τρίμηνες συμβάσεις.

επιστροφή στην κορυφή

ΚΑΝΑΛΙ

ESTIA TV

Links

ΕΛΛΑΔΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ