Αλλεπάλληλα κρούσματα του «συνδρόμου της Αβάνας» σε πρεσβείες και υπηρεσίες των ΗΠΑ

Αλλεπάλληλα κρούσματα του «συνδρόμου της Αβάνας» σε πρεσβείες και υπηρεσίες των ΗΠΑ

Νέα κρούσματα του ανεξήγητου «συνδρόμου της Αβάνας» αναφέρθηκαν στην αμερικανική πρεσβεία στην Κολομβία, λίγες ημέρες μετά την αποκάλυψη για παρόμοια περιστατικά σε διπλωμάτες των ΗΠΑ στο Βερολίνο.

Οι οικογένειες τουλάχιστον πέντε εργαζομένων στην αμερικανική πρεσβεία στην Μπογκοτά εμφάνισαν συμπτώματα εγκεφαλικής βλάβης, γράφει η Wall Street Journal, επικαλούμενη email που έστειλε ο πρεσβευτής Φίλιπ Γκόλντμπεργκ.

Το περιστατικό έρχεται λίγες ημέρες πριν από την επίσκεψη του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στην Κολομβία την επόμενη εβδομάδα, σημειώνει η εφημερίδα.

Για την υπόθεση διεξάγεται έρευνα με επικεφαλής της αμερικανικές αρχές, δήλωσε στους New York Times ο κολομβιανός πρόεδρος Ιβάν Ντούκε.

Περίπου 200 αμερικανοί αξιωματούχοι σε όλο τον κόσμο έχουν εμφανίσει μέχρι σήμερα το μυστηριώδες σύνδρομο, το αναφέρθηκε για πρώτη φορά το 2016 στην αμερικανική πρεσβεία στην Αβάνα της Κούβας.

Η υπόθεση οδήγησε σε υποψίες για επίθεση με «όπλο κατευθυνόμενης ενέργειας», αν και οι μέχρι σήμερα έρευνες δεν έχουν προσφέρει πειστική εξήγηση.

Πάντως περίπου τα μισά από τα κρούσματα αφορούν εργαζομένους της CIA, όπως είχε δηλώσει τον Ιούλιο ο διευθυντής της υπηρεσίας Ουίλιαμ Μπερνς.

Οι αξιωματούχοι που επηρεάστηκαν εμφάνισαν πονοκέφαλο, ζάλη, απώλεια μνήμης και επίμονα συμπτώματα που παραπέμπουν σε διάσειση, ενώ ορισμένοι υποστήριξαν ότι άκουσαν περίεργους, ισχυρούς ήχους πριν από την αιφνίδια εκδήλωση των συμπτωμάτων.

Έκτοτε, ανάλογα περιστατικά έχουν καταγραφεί σε αμερικανικές υπηρεσίες στην Ευρώπη, τη Ρωσία και πιο πρόσφατα στην Αυστρία, ενώ ένα παρόμοιο περιστατικό φέρεται να οδήγησε τον Αύγουστο σε αναβολή του ταξιδιού της αντιπροέδρου των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις στο Βιετνάμ.

επιστροφή στην κορυφή

ΚΑΝΑΛΙ

ESTIA TV

Links

ΕΛΛΑΔΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ