Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η μοιραία αερομαχία του σμηναγού Ηλιάκη με Τούρκο πιλότο, σαν σήμερα πριν 15 χρόνια

Η μοιραία αερομαχία του σμηναγού Ηλιάκη με Τούρκο πιλότο, σαν σήμερα πριν 15 χρόνια

Πέρασαν 15 χρόνια, από εκείνη την αποφράδα μέρα που ο ήρωας σμηναγός της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας Κωνσταντίνος Ηλιάκης έχασε τη ζωή του εκτελώντας άψογα τα καθήκοντά του και υπερασπιζόμενος τον ελληνικό γαλάζιο ουρανό.

23 Μαΐου το 2006 ο Έλληνας πιλότος βρέθηκε σε αερομαχία με τούρκικά μαχητικά που πήγαιναν να φωτογραφήσουν τις θέσεις των S-300 στην Κρήτη. Ο σμηναγός Ηλιάκης έσπασε στον σχηματιμσό τους, ωστόσο ο Τούρκος πιλότος Χαλί Ιμπραήμ Οσκεμπίρ χτύπησε με το δεξί φτερό του RF-4 την καλύπτρα του F-16 του Ηλιάκη, με αποτέλεσμα αυτό να πάρει ανεξέλεγκτη πορεία και να τον οδηγήσει στον θάνατο.

Το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας αναγνώρισε ότι ο σμηναγός Κωνσταντίνος Ηλιάκης εκτέλεσε άψογα την αποστολή του, καθώς δεν έκανε ελιγμούς και δεν παραβίασε τους κανονισμούς κρατώντας απόσταση ασφαλείας 1.000 ποδών, όπως ορίζεται για να αποφεύγονται εναέριες συγκρύσεις.

Ο Έλληνας πιλότος, έπεσε σε διεθνή χωρικά ύδατα, εντός του FIR Αθηνών, ωστόσο τον περισυνέλεξαν Τούρκοι και επέστρεψε άμεσα στην Ελλάδα, ενώ ο Τούρκος πιλότος που επίσης έπεσε στη θάλασσα, διασώθηκε από δεξαμενόπλοιο που έπλεε στην περιοχή και τον παρέλαβε τουρκικό ελικόπτερο έρευνας και διάσωσης.

Σχετικά Άρθρα

Copyright EstiaTv © 2016 - 2020 Developed by EstiaTv, All rights reserved.