ΙΣΤΟΡΙΚΑ

Ο χαμένος Πύργος της Ακρόπολης: Είχε ύψος 26 μέτρα και κατόπτευε όλη την Αθήνα μέχρι τη θάλασσα

Οι φωτογραφίες από το 1854 απεικονίζουν τον Ιερό Βράχο διαφορετικό από ό,τι είναι σήμερα. Ανάμεσα στα αρχαία κτίσματα διακρίνεται ένας ψηλός τετράγωνος πύργος, ο οποίος βρισκόταν απέναντι από το ναό της Αθηνάς Νίκης.

Περισσότερα...

Ο υποσιτισμένος Κύπριος δρομέας Στέλιος Κυριακίδης, νικά το Μαραθώνιο της Βοστώνης και προκαλεί παγκόσμιο θαυμασμό. Πως είχε γλυτώσει δυο φορές από τους Γερμανούς.

Στις 20 Απριλίου 1946 ένας λιπόσαρκος, υποσιτισμένος Έλληνας, έδωσε ένα λαμπρό παράδειγμα τιμής και περηφάνειας στο παγκόσμιο κοινό. Ο Στέλιος Κυριακίδης, από την Κύπρο, είχε φτάσει μετ’ εμποδίων στη Βοστόνη για να λάβει μέρος στον Μαραθώνιο με μοναδικό στόχο να βοηθήσει 7 εκατομμύρια πεινασμένους Έλληνες.

Περισσότερα...

Στο φως ελληνιστικό θέατρο στην Έφεσο του δυτικού Πόντου

Η Προυσιάς προς Υππίω, γνωστή και ως Έφεσος του δυτικού Πόντου, είναι ο σημαντικότερος αρχαιολογικός χώρος της ευρύτερης περιοχής, ο οποίος διαθέτει και το μοναδικό ελληνιστικό θέατρο που σώζεται σε αρκετά καλή κατάσταση σε ολόκληρη την περιοχή του Πόντου.

Περισσότερα...

Ο περιφρονημένος μεγάλος Έλληνας εξερευνητής που αποθεώθηκε παντού εκτός από τον τόπο του

Όταν ένας γιατρός από τη Βυτίνα προσκλήθηκε στις Βρυξέλλες από τον βασιλιά του Βελγίου και πρόεδρο της Παγκόσμιας Γεωγραφικής Εταιρίας για να υπογράψει στη Χρυσή Βίβλο των Εξερευνητών, τη μεγαλύτερη διάκριση που μπορούσε να λάβει ένας εξερευνητής, το ελληνικό κράτος και πάλι δεν συγκινήθηκε.

Περισσότερα...

Ο «βασιλιάς του παγωτού» της Αμερικής ήταν ο Έλληνας, Τομ Κάρβελ. Έφθασε τα 700 υποκαταστήματα και έκανε τεράστια επιτυχία όταν για κάθε παγωτό δώριζε άλλο ένα! Ακόμη και σήμερα είναι το κορυφαίο παγωτό στις ΗΠΑ..

Στην Αμερική η λέξη Carvel είναι συνώνυμο του φρέσκου παγωτού και προέρχεται από το όνομα ενός Έλληνα μετανάστη, του Θωμά Καρβέλα, που είναι γνωστός ως ο «βασιλιάς του παγωτού». Ο Θωμάς Καρβέλας γεννήθηκε το 1906 στην Αθήνα και σε ηλικία 4 ετών μετανάστευσε στη Νέα Υόρκη με την οικογένειά του. Ο πατέρας του προμήθευε τα ελληνικά εστιατόρια με κρασί που έφτιαχνε την περίοδο της ποτοαπαγόρευσης....

Περισσότερα...

Το εντυπωσιακό γλυπτό που κοσμούσε την στέγη του Παρθενώνα ήταν ένα αγριολούλουδο της Ακρόπολης

Στο μουσείο της Ακρόπολης σήμερα εκτίθεται γύψινη αποκατάσταση τους ενός από τα δύο ανθέμια που υπήρχαν συνολικά στο ναό....

Περισσότερα...

Οι Έλληνες που γύρισαν την γη και δεν μας λένε για αυτούς

Στις 20 Σεπτεμβρίου του 1519, ο Πορτογάλος θαλασσοπόρος Φερδινάνδος Μαγγελάνος, για λογαριασμό των Ισπανών, αναχωρεί από το Σανλούκαρ της Ισπανίας με σκοπό να ανακαλύψει το θαλάσσιο πέρασμα νότια της Αμερικανικής ηπείρου και να φτάσει στα Νησιά των Μπαχαρικών..

Περισσότερα...

«Ο τρελός ‘Ελληνας», που έγινε σύμβολο του ηρωισμού και γραμματόσημο στην Αμερική. Τι σχέση είχε με τον παππού του Γεράσιμου Αρσένη;

Σαϊπάν,8 Ιουλίου 1944.

Ο φωτορεπόρτερ Γιουτζίν Σμιθ απαθανατίζει τη στιγμή που ένας Αμερικάνος στρατιώτης κάνει διάλειμμα απ’ τη μάχη, για να πιει νερό. Λίγο μετά ο πεζοναύτης γυρνά να κοιτάξει τον φωτογράφο, ενώ ένα αναμμένο τσιγάρο κρέμεται από τα χείλη του. Την ίδια ώρα το μέτωπο έχει πάρει φωτιά και οι ριπές των πυροβόλων καθηλώνουν τους αντιμαχόμενους....

Περισσότερα...

Σελίδα 1 από 3