Κυριακή, 30 Ιουλίου 2017 19:32

Η ελληνική διασπορά - Έλληνες εκτός Ελλάδος

Written by
Rate this item
(0 votes)

«Ευτυχισμένος είναι ο άνδρας, σκέφτηκα,  ο οποίος, πριν πεθάνει, έχει την καλή τύχη να πλεύσει το Αιγαίο».

- Νίκος Καζαντζάκης


 Η ελληνική διασπορά, γνωστή και ως ομογένεια, αναφέρεται στις κοινότητες του ελληνικού λαού που ζουν εκτός των παραδοσιακών ελληνικών πατρίδων, αλλά πιο συχνά σε άλλα μέρη του κόσμου, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς, η Αυστραλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Σουηδία, το Βέλγιο, την Ιταλία, την Αργεντινή, τη Νότια Αφρική, τη Ρωσία ή άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο. Μέλη της διασποράς μπορούν να αναγνωριστούν ως αυτοί που οι πρόγονοί τους μετανάστευσαν από τις ελληνικές πατρίδες, σε χώρες του εξωτερικού.

Στη σύγχρονη εποχή, στον 20ο και τον 21ο αιώνα, οι περισσότεροι Έλληνες εγκατέλειψαν την πατρίδα τους κυρίως για οικονομικούς λόγους. Οι μεγαλύτερες μεταναστεύσεις συνέβησαν στις αρχές του 20ου αιώνα, κυρίως προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, και μετά τον Α 'Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν οι Έλληνες που ζούσαν στη Μικρά Ασία αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να μεταναστεύσουν στην Ηπειρωτική Ελλάδα ή οπουδήποτε αλλού στον κόσμο. Μεγάλα "κύμματα" μετανάστευσης συνέβησαν κατά τη διάρκεια και μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, τον εμφύλιο πόλεμο (1946-49) και την τουρκική εισβολή στην Κύπρο (1974).

Σήμερα, τα σημαντικότερα κέντρα της ελληνικής διασποράς είναι η Νέα Υόρκη, η Βοστώνηt και το Σικάγο στις ΗΠΑ, καθώς και το Λονδίνο, η Μελβούρνη, το Σίδνεϊ, το Μόντρεαλ και το Τορόντο. Εκτιμάται ότι ο αριθμός των Ελλήνων που ζουν εκτός Ελλάδας και Κύπρου είναι περίπου 7 εκατομμύρια. Περίπου 3 εκατομμύρια από αυτούς ζουν στις ΗΠΑ, 700.000 στην Αυστραλία, 400.000 στο Ηνωμένο Βασίλειο, 400.000 στη Γερμανία και περίπου 300.000 στον Καναδά. Μικρότερες ελληνικές κοινότητες υπάρχουν στη Νότια Αμερική, κυρίως στην Αργεντινή, τη Βραζιλία και τη Χιλή, σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες (Σουηδία, Ιταλία, Βέλγιο, Ελβετία, Ολλανδία) και σε άλλες περιοχές του κόσμου.

Υπάρχει ένα παλιό ελληνικό ρητό που ισχυρίζεται ότι θα βρείτε έναν Έλληνα στο πιο απομακρυσμένο μέρος του κόσμου, και αυτό δεν απέχει πολύ από το πραγματικότητα. Υπάρχουν Έλληνες σε τόσο απομακρυσμένες περιοχές όπως η Παπούα, η Νέα Γουινέα και η Μαδαγασκάρη. Όπου και αν κατοικούν οι Έλληνες, διατηρούν συνήθως μια σχέση με την πατρίδα, είτε πρόκειται για μια σχέση με κάποιο μέλος της οικογένειας που εξακολουθεί να ζει στην Ελλάδα, είτε για μια «πνευματική» και «πολιτιστική» σύνδεση με τη γη των προγόνων μας. Υπάρχουν αμέτρητες ιστορίες για το πόσο ισχυροί είναι αυτοί οι δεσμοί,ειδικά  όταν επισκέπτεσαι ενα απομακρυσμένο μέρος στον κόσμο και συναντάς Έλληνες 3ης-4ης γενιάς που δεν μπορούν να προφέρουν ούτε μια λέξη στα Ελληνικά, , αλλά εκφράζουν με υπερηφάνεια και δυνατα "I'm Greek! My ancestors were Greeks". (Είμαι Έλληνας! Οι πρόγονοι μου ήταν Έλληνες)

Read 850 times
chris

Chris Papadopoulos Produser | IT Manager
Technical Support Team
email support@estia.tv
mobile +30 210 38 40 676
office +30 210 38 40 676
fax +30 210 38 40 676


Estia Tv Dodonis 36 - Athens Based, Athens, Greece

Facebook Twitter Google+ YouTube Instagram

For any Technical reason contact us at Support Team

 

Login to post comments